DailyOne

Παθητικό κάπνισμα: Οι γύρω μας δε φταίνε

03 Νοεμβρίου
23:06 2013

Στην κατηγορία:

Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται στενά με πολλές ασθένειες, κάτι που έχουν επιβεβαιώσει πολλές έρευνες κατά καιρούς. Η χρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι η αιτία πολλών ασθενειών που προκαλούνται κυρίως λόγω του ενεργητικού καπνίσματος, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και παιδικές ασθένειες.

Πολυετής μελέτη διεθνούς οργανισμού για το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα (IARC 2002) έδειξε ότι:

• Για τους μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι 20-30% μεγαλύτερος από ότι στα άτομα που δεν είναι παθητικοί καπνιστές.
• Ο επιπλέον κίνδυνος λόγω της έκθεσης τους στο χώρο εργασίας εκτιμήθηκε ότι είναι 12-19%.
• Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι αυξημένος κατά 25-30%.
• Μόλις 30 λεπτά συνεχούς έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα αιμοφόρα αγγεία ρυθμίζουν τη ροή του αίματος σε παρόμοιο βαθμό με τα άτομα που καπνίζουν.
• Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μείωση στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών βιταμινών στο αίμα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι προκαλεί και γήρανση.
dont_be_passive_about_smoking_dailyone
Παρουσιάζονται, επίσης, όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ παθητικού καπνίσματος και εγκεφαλικών επεισοδίων σε μη καπνιστές, παρότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την εκτίμηση του κινδύνου σύμφωνα με τους ειδικούς. Η σχέση της έκθεσης στον καπνό του περιβάλλοντος χώρου με άλλους τύπους καρκίνου είναι λιγότερο σαφής.

Το παθητικό κάπνισμα, επιπρόσθετα, όχι μόνο συνδέεται και με αναπνευστικές νόσους, αλλά αποτελεί σημαντική αιτία επιδείνωσης για άτομα που πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες και χρόνια αποφρακτική πνευμονική πάθηση που οδηγεί σε κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει συγκεκριμένες ομάδες ατόμων.

  • Το παθητικό κάπνισμα, οι έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα μωρά

Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά το έμβρυο και την ανάπτυξή του. Οι κίνδυνοι για την υγεία της μέλλουσας μητέρας και του εμβρύου περιλαμβάνουν:

• Αυξημένο κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας.
• Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννηση νεογνού με βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό.
• Αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό.

Μια γυναίκα που δεν καπνίζει, αλλά ζει ή εργάζεται σε περιβάλλον που την καθιστά παθητική καπνίστρια, είναι πιο πιθανό να γεννήσει μωρό με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί μια γυναίκα της οποίας ο σύζυγος είναι καπνιστής.

  • Παθητικό κάπνισμα και παιδιά

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Ενδεικτικά:

pathitiko_kapnisma_ugeia_dailyone_1• Ένα παιδί που ζει σε οικογένεια καπνιζόντων για τους πρώτους 18 μήνες της ζωής τους, έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει μια σειρά από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος όπως βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Επίσης, είναι περισσότερο επιρρεπές στο απλό κρυολόγημα και οι πνεύμονές του παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα να λειτουργήσουν σωστά αλλά και βραδύτερη ανάπτυξη.
• Ένα παιδί που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι είναι πιο πιθανό να αναπτύξει και τα συμπτώματα του άσθματος.
• Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, των οποίων οι γονείς είναι καπνιστές, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα όπως βήχα, συριγμό και δύσπνοια.
• Παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές θάνατο ή αναπηρία.

Σκεφτείτε και τους γύρω σας…

Εάν ένα άτομο που καπνίζει είναι απρόθυμο ή ανίκανο να σταματήσει αυτή τη συνήθεια αμέσως, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των ανθρώπων που ζουν μαζί του. Μερικοί από αυτούς είναι:

• Απαγόρευση του καπνίσματος σε κάθε εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Ο περιορισμός του καπνίσματος σε ένα ή δύο δωμάτια δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο, αφού ο καπνός του τσιγάρου μπορεί εύκολα να περάσει και στα υπόλοιπα μέρη του σπιτιού.
• Εφαρμόστε το ίδιο και στο αυτοκίνητό σας. Οι επιβαίνοντες εξακολουθούν να εκτίθενται στον καπνό τσιγάρου ακόμη και αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Εάν αμφιβάλλετε μπορείτε απλώς να τους ρωτήσετε! Μάθετε ότι στη Βικτώρια είναι παράνομο να καπνίζει κανείς σε αυτοκίνητο που μεταφέρει παιδιά κάτω των 18 ετών.
• Ακόμα και όταν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, προσπαθήστε να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τον καπνό του τσιγάρου.

Μη ξεχνάτε ότι ένας καλός λόγος για να σταματήσετε το ενεργητικό κάπνισμα είναι τόσο ή δική σας υγεία, όσο και η υγεία των γύρω σας. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για εσάς, κάνετε για τους δικούς σας ανθρώπους χαρίζοντάς τους ένα υγιές περιβάλλον.

Πηγές
• Passive smoking – Bupa UK
• Betterhealth.vic.gov.au
• International Agency for Research on Cancer – International Cancer Research 2002
Η επιμέλεια των μεταφράσεων έγινε από τη Συντακτική Ομάδα του dailyOne.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης