DailyOne

Τα καλλυντικά και οι (ύποπτες) ουσίες που περιέχουν

04 Απριλίου
21:41 2013

Στην κατηγορία:

Τα καλλυντικά που καλύπτουν καθημερινά τα πρόσωπα των γυναικών περιέχουν συγχρόνως επικίνδυνες ουσίες και είναι οι βασικοί ύποπτοι για πολλές αλλεργίες που προκαλούνται και όχι μόνο. Η υγεία του προσώπου οποιασδήποτε γυναίκας μπορεί εύκολα να επηρεαστεί, καθώς στα καλλυντικά περιέχονται χημικές ουσίες που πολλές φορές μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα φθηνά καλλυντικά, αυτά που βρίσκει κανείς με μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ, φαίνεται να περιέχουν περισσότερες τέτοιες επικίνδυνες-«ύποπτες» ουσίες. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι αυτές απουσιάζουν από τα καλλυντικά μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και επώνυμων ειδικών εταιρειών που δίνουν τα καλλυντικά τους σε ειδικά καταστήματα.

kallintika-upoptes-ousies-toksikesΦορώντας, λοιπόν, την οικολογική τους «μάσκα» οι εταιρείες αυτές συχνά ονομάζουν αγνά ή φυτικά τα προϊόντα τους , ενώ στην πραγματικότητα στη σύστασή τους, πέρα από τις φυτικές ουσίες που περιέχονται, υπάρχουν και τοξικές. Βιολογικά καλλυντικά θεωρούνται μόνο όσα πιστοποιούνται από επίσημους οργανισμούς πιστοποίησης και όχι όσα το αναγράφουν αυθαίρετα.

Τελικά το θύμα είναι ο καταναλωτής, ο οποίος καλείται να ερευνά τη σύσταση του προϊόντος πριν το αγοράσει και φυσικά να αποφεύγει τα καλλυντικά των οποίων τα επικίνδυνα συστατικά αποκρύπτονται.

  • Τι πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που αγοράζουμε ένα τέτοιο προϊόν;

Ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει πάντοτε:

• τα συστατικά του προϊόντος
• την ημερομηνία λήξης του
• τη συσκευασία του (είναι προτιμότερα τα σωληνάρια ή περιέκτες που δεν επιτρέπουν την είσοδο του αέρα ή του χεριού)
• το προϊόν να είναι σφραγισμένο
• να μην είναι εκτεθειμένο στο φως του ήλιου (προκαλείται μεγάλη διαφοροποίηση της θερμοκρασίας ανά ώρα)

Μερικά από τα πιο επικίνδυνα συστατικά είναι τα παρακάτω:

  • Ακετόνη (Ασετόν)

Το γνωστό ασετόν, που χρησιμοποιείται ως διαλύτης για τα βερνίκια νυχιών, συγκαταλέγεται σε λίστες επικίνδυνων ουσιών. Προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

  • Methyl-Propyl, Butyl, Ethyl Paraben

Χρησιμοποιούνται για την αναστολή μικροβίων και για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Αν και είναι γνωστό ότι είναι πολύ τοξικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα.
Έχουν προκαλέσει κατά καιρούς αλλεργίες και δερματίτιδες. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα. Μέσα στο σώμα λειτουργούν σαν ξένη θηλυκή ορμόνη προκαλώντας μείωση της δύναμης του σπέρματος, καρκίνο στους όρχεις, δυσμορφίες στο πέος, και άλλες διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα στους άνδρες και καρκίνο στο στήθος της γυναίκας.

  • Petrolatum (Ορυκτό έλαιο)

Είναι ένα μεταλλικό έλαιο και προκαλεί πολλά προβλήματα όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα. Προκαλεί φωτοευαισθησία , έχει την τάση να εμποδίζει την λειτουργία του φυσικού μηχανισμού του σώματος και οδηγεί στην αφυδάτωση και στο ξεφλούδισμα του δέρματος. Καλύπτει το δέρμα με μια λεπτή στρώση και το εμποδίζει να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες και να ενυδατώνεται. Χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες καλλυντικών γιατί είναι πολύ φτηνό συστατικό.

  • Βενζυλική Αλκοόλη (Benzyl Alcohol)

Πρόκειται για ένα πετροχημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής, άρα θάνατο.

  • Οξικό Βενζύλιο (Benzyl Acetate)

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνος ουσία (έχει κατηγορηθεί για καρκίνο του παγκρέατος). Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημικές αντιδράσεις. Είναι πολύ τοξικό.

  • Φορμόλη – Φορμαλδεΰδη (Formaldehyde)

Χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό και μικροβιοκτόνο. Στα καλλυντικά, συνήθως, χρησιμοποιούνται παράγωγά του, γιατί το ίδιο μυρίζει πολύ έντονα. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, είναι πιθανώς καρκινογόνο και σίγουρα τοξικό.

  • Συνθετικά αρώματα

Τα συνθετικά αρώματα που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά μπορεί να έχουν μέχρι και 600 διαφορετικά συστατικά. Το 95% από αυτά είναι από πετρέλαιο.
Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα συστατικά, καθώς η ετικέτα λέει απλά «Parfum» ή «Fragrance» που σημαίνει ότι έχει κάποιο άρωμα. Μερικά από τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι ουσίες είναι πονοκέφαλος, εξανθήματα, φαγούρα, κοκκινίλες, βήχας, άσθμα, τάσεις για εμετό και πολλά έχουν «ναρκωτική» επίδραση.
Πολλά από τα χημικά που είναι στα συνθετικά αρώματα είναι τα ίδια με αυτά στον καπνό του τσιγάρου που είναι καρκινογόνα. Αν ένα καλλυντικό έχει τη λέξη «Fragrance» ή «Parfum» (άρωμα) καλό είναι να το αποφεύγουμε.

katharismos_prosopouΣίγουρα στη λίστα αυτή θα μπορούσαν να υπάρχουν και μερικά ακόμη επικίνδυνα συστατικά, τα παραπάνω όμως είναι τα πιο συχνά. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δε θα χρησιμοποιείτε καλλυντικά, απλώς θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικές στην επιλογή σας.

Να επιλέγετε βιολογικά καλλυντικά και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα το καλύτερο θα ήταν να τα αγοράζετε από φαρμακείο ή από επιλεγμένα ινστιτούτα με γνωστές μάρκες οι οποίες χρησιμοποιούν φυτικά προϊόντα.

Τέλος, να μη ξεχνάτε ότι πρέπει πάντα να καθαρίζετε σωστά το πρόσωπο σας και να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για να ηρεμεί και να μην ερεθίζεται.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης