DailyOne

Γυναικεία τριχόπτωση. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες;

14 Ιουνίου
00:11 2013

Στην κατηγορία:

Η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι ένα συχνό φαινόμενο. Η ενόχληση και το άγχος της εμφάνισης είναι περισσότερα από τους άντρες και αυτό γιατί στους άντρες είναι κάτι συνηθισμένο και τις περισσότερες φορές αποδεκτό.

Η πρόταση θεραπείας για την τριχόπτωση σε μια γυναίκα δεν είναι τόσο εύκολη σε σχέση με μια περίπτωση τριχόπτωσης σε άντρα. Πολλοί γιατροί αναφέρουν ότι αν μια γυναίκα παρατήρηση τριχόπτωση, τότε πρέπει να ξεκινήσει άμεσα κάποιου είδους θεραπεία, διότι τα πράγματα είναι τις περισσότερες φορές αναστρέψιμα για τις γυναίκες.

gunaikeia-trixoptosi-aitiesΑυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε τι προκάλεσε την τριχόπτωση, ώστε να συνεχίσετε με την κατάλληλη θεραπεία. Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά τις πιθανές αιτίες που προκαλούν τη γυναικεία τριχόπτωση.

Σκοπός αυτής της παράθεσης, όπως και ολόκληρου αυτού του άρθρου, είναι να δοθεί το κίνητρο για περαιτέρω «ψάξιμο» και την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό. Μη ξεχνάτε ότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τις περισσότερες φορές η θεραπεία έχει αρκετά καλά αποτελέσματα στις γυναίκες και οι ειδικοί θα σας οδηγήσουν πιο εύκολα σε αυτά. Επίσης, δεδομένου ότι η τριχόπτωση αποτελεί μία πάθηση άξια πρόληψης, αξίζει να διαβάσετε μερικές Συμβουλές και αλήθειες για την τριχόπτωση.

Μερικές πιθανές αιτίες της τριχόπτωσης, λοιπόν, είναι:

  • Κληρονομική: Αν και αυτή η αιτία είναι πιο συχνή στους άνδρες, επηρεάζει και ένα μικρό αριθμό γυναικών. Γνωστά και στα δύο φύλα ως ανδρογενετική αλωπεκία, προκύπτει από τη μετατροπή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία έχει βλαβερές συνέπειες στα τριχοθυλάκια. Οι γυναίκες φέρουν ίχνη της τεστοστερόνης στον οργανισμό τους, αλλά η παρακμή των κυκλοφορούντων γυναικείων ορμονών στην εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ορμονών που οδηγεί σε αραίωση των μαλλιών στην κορυφή ή τις πλευρές του κεφαλιού. Ωστόσο, ελάχιστες γυναίκες χάνουν όλα τα μαλλιά τους.
  • Ανισορροπίες ορμονών: Τριχόπτωση μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα άλλων ορμονικών ζητημάτων σε συγκεκριμένα στάδια της ζωής των γυναικών. Τα αντισυλληπτικά χάπια (ή η διακοπή τους), η εγκυμοσύνη, ορμονικές μεταβολές μετά τον τοκετό, εμμηνόπαυση και υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών σε κάποιες περιπτώσεις), μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών, εφόσον προσκομίσουν επαρκή αναστάτωση στην ορμονική ισορροπία, ωθώντας περισσότερα τριχοθυλάκια από τα κανονικά να εισέλθουν στην φάση ηρεμίας.
  • Εγκυμοσύνη: Ένα στάδιο της ζωής που σχετίζεται με την τριχόπτωση είναι η εγκυμοσύνη, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μερικές φορές μέχρι και μετά τη γέννα, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών επιπέδων ορισμένων ορμονών, παρουσιάζεται έντονη τριχόπτωση. Μερικές φορές η απώλεια των μαλλιών, δεν καθίσταται σαφής πριν από περίπου 3 μήνες μετά την ορμονική αλλαγή, και μπορεί να πάρει άλλους 3 μήνες ώστε τα μαλλιά να αρχίσουν να πληθαίνουν κανονικά και πάλι.
  • Σωματική ή ψυχολογική ασθένεια, ή χειρουργική επέμβαση: Η ασθένεια ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του αριθμού των θυλάκων των τριχών που εισέρχονται σε λανθάνουσα φάση. Για να αντιμετωπίσουν το άγχος που προέρχεται από ασθένειες, όπως η ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία), ο λύκος, σοβαρή λοίμωξη ή νόσο του θυρεοειδούς, ο οργανισμός μπορεί να παύσει ασήμαντες λειτουργίες όπως η παραγωγή μαλλιών. Η διαδικασία της απώλειας τρίχας και regrowth μπορεί να λάβει 6 μήνες.
  • Διατροφικά ελλείμματα: Διατροφικά προβλήματα που προκύπτουν από στερητικές δίαιτες ή διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία και η βουλιμία, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοκ στο θύλακα της τρίχας και να σταματήσει προσωρινά να αυξάνεται. Όπως συμβαίνει και με την ασθένεια, η ανεπαρκής διατροφή, από πρωτεΐνες, βιταμίνες ή μέταλλα μπορεί να προκαλέσει μια μετατόπιση σε μια προστατευτική λειτουργία που ελαχιστοποιεί ασήμαντους λειτουργίες, όπως η τριχοφυΐα.
  • Φάρμακα και βιταμίνες: Η χημειοθεραπεία του καρκίνου είναι το πιο γνωστό παράδειγμα για το πώς μια ιατρική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει ακούσια απώλεια μαλλιών. Οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες προκαλούν επίθεση στα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα σε όλο το σώμα, που δεν περιλαμβάνουν μόνον κακοήθειες, αλλά και θύλακες των τριχών. Επιπλέον, η απώλεια μαλλιών είναι μια από τις ανεπιθύμητες ενέργειες ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ουρική αρθρίτιδα (μια οδυνηρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση του ουρικού οξέος στις αρθρώσεις). Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών.
  • Γήρανση: Καθώς μεγαλώνουμε, η διαδικασία αναγέννησης των τριχών τείνει να επιβραδύνεται.

Εάν πιστεύετε ότι κάποια αιτία από τις παραπάνω είναι υπεύθυνη για την δική σας περίπτωση τριχόπτωσης, προσπαθήστε έγκαιρα να την αντιμετωπίσετε, εφόσον είναι δυνατό, ή επισκεπτείτε έναν ειδικό. Η γυναικεία τριχόπτωση σε αρχικά στάδια είναι τις περισσότερες φορές αναστρέψιμη, μη το ξεχνάτε.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης