DailyOne

Διατροφή, άσκηση και ξεκούραση στην εγκυμοσύνη

10 Οκτωβρίου
18:11 2013

Στην κατηγορία:

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Από την μέρα που το τεστ βγαίνει θετικό, η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να νιώθει ότι η ζωή της αλλάζει και μπαίνει σε ένα καινούριο στάδιο. Νιώθει αγχωμένη και πολλές φορές νομίζει ότι απειλείται.

Η εγκυμοσύνη, ωστόσο, δεν είναι αρρώστια και η έγκυος γυναίκα σίγουρα δεν είναι ασθενής. Αυτό σημαίνει ότι η εγκυμονούσα δε χρειάζεται να βλέπει παντού γύρω κινδύνους για την εγκυμοσύνη και το μωρό της. Άλλωστε, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες, τις οποίες θα μπορούσε να τις κρατήσει για όλη της τη ζωή. Σύμμαχο στους μήνες αυτούς, μπορεί να έχει κάποιες συμβουλές που μπορούν να συντελέσουν στην επίτευξη μιας πιο ομαλής εγκυμοσύνης.

  • H διατροφή της εγκύου

Πρώτος και πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή. Οι γιατροί συμβουλεύουν μικρά και συχνά γεύματα, στα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά. Πέρα από την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό, βοηθούν ιδιαίτερα και στο θέμα της δυσκοιλιότητας, που αποτελεί συχνά πρόβλημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
askisi_diatrofi_egkumosuni_dailyoneΕίναι πολύ σημαντικό τα φρούτα να πλένονται καλά, κι αν είναι δυνατό και με ξύδι. Μη ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φρούτων με πολλή ζάχαρη, όπως για παράδειγμα τα σταφύλια.

Στη σωστή διατροφή συμπεριλαμβάνονται, επίσης, το κρέας και το ψάρι. Το κρέας θα πρέπει να μαγειρεύεται και να ψήνεται πολύ καλά. Η πιο υγιεινή επιλογή, είναι το κοτόπουλο που είναι πιο φιλικό για την μέλλουσα μητέρα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγονται τα συκώτια, τα εντόσθια και τα λιπαρά κρέατα. Όσον αφορά στο ψάρι, πρόκειται για μία πολύ καλή επιλογή. Να σημειωθεί ότι και εδώ, όπως και στο κρέας, το καλό μαγείρεμα κρίνεται απαραίτητο.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, ενδείκνυνται επίσης στην εγκυμοσύνη. Τέτοιες είναι, κυρίως, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Μη ξεχνάτε να ελέγχετε ότι το γάλα που πίνετε είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πλήρως παστεριωμένο. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα αυγά, τα οποία πρέπει να βράζονται και να καθαρίζονται πολύ καλά.

Τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα γλυκά είναι επίσης ευπρόσδεκτα, παρά τα όσα έχετε ίσως ακούσει. Δε χρειάζεται να τα ξεχνάτε τελείως, απλώς κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει μέτρο και τα ζυμαρικά να είναι ολικής αλέσεως. Η αποφυγή τους έχει κυρίως να κάνει με τα πρόσθετα κιλά που επιβαρύνουν τη μέλλουσα μητέρα.

Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και κυρίως τον καφέ, καθώς η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του μωρού σας.
Όσο για το αλκοόλ δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Όσο πιο γρήγορα το σταματήσετε, τόσο καλύτερα θα νιώθετε και θα βοηθήσετε την εγκυμοσύνη σας.

Όταν σας πιάνει λιγούρα, μπορείτε να τρώτε σε μικρές ποσότητες γλυκά, όχι όμως πιο συχνά από 1 με 2 φορές την εβδομάδα, καθώς το ζάχαρο είναι επικίνδυνος παράγοντας κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης.
Μη ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Περίπου 2-2,5 λίτρα την ημέρα είναι καλά για να ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας.

  • Η άσκηση της μέλλουσας μητέρας

Καλό θα είναι να φροντίζετε το σώμα σας με άσκηση 30 λεπτών την ημέρα και όχι έντονης αερόβιας άσκησης. Πολλά γυμναστήρια διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα για τις μέλλουσες μητέρες με περπάτημα, ποδήλατο και ορισμένα με κολύμβηση που βοηθάει σημαντικά στην εγκυμοσύνη. Το γεγονός ότι είστε έγκυος δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμελήσετε τον εαυτό σας. Τα περισσότερα κιλά είναι κάτι που σίγουρα δε θα ωφελήσει την εγκυμοσύνη σας.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικές στην επιλογή του μέρους που θα κολυμπήσετε, εάν το προτιμήσετε. Είτε πρόκειται για θάλασσα είτε για πισίνα, οι κανόνες υγιεινής και η θερμοκρασία του νερού πρέπει να σας απασχολούν ιδιαίτερα.

Μαζί με το αλκοόλ, οι γυναικολόγοι απαγορεύουν και το κάπνισμα. Ωστόσο, στις εθισμένες γυναίκες μπορεί να γίνει μια μικρή παραχώρηση με 1 έως 2 τσιγάρα την ημέρα. Εννοείται πως σε καμιά περίπτωση δε συστήνεται.

  • Ο ύπνος σας

Τρίτος και τελευταίος παράγοντας είναι ο ύπνος. Η κούραση και η υπνηλία είναι από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Οι ανάγκες ξεκούρασης αυξάνονται και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιμάστε οπωσδήποτε 8 ώρες το 24ωρο. Δεν υπάρχουν ιδανικές στάσεις ύπνου για τις εγκύους, όταν όμως η εγκυμοσύνη προχωρήσει αρκετά είναι βολικό να κοιμάστε στο πλάι και από την αριστερή πλευρά.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον γυναικολόγο σας για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνη σας. Στο στάδιο αυτό είναι σημαντική τόσο η δική σας υγεία όσο και του μωρού, για αυτό μην παραμελείται τις ιατρικές σας εξετάσεις.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης