DailyOne

Ασπαρτάμη: Είναι ασφαλής και όλα είναι ένας μύθος!

12 Ιουλίου
02:25 2013

Στην κατηγορία:

Η “επικίνδυνη” (ή όχι;) ασπαρτάμη έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, όλες οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες έχουν λίγο ή πολύ κατηγορηθεί ότι προκαλούν καρκίνο. Οι πρώτες υποψίες γύρω από την ασφάλεια των γλυκαντικών υλών δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του εβδομήντα από μελέτες σε πειραματόζωα.
Παρακάτω θα απαντηθούν μερικά ερωτήματα, με απαντήσεις που πηγάζουν από έρευνες ειδικών, που συζητούνται συχνά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το χρονικό των γλυκαντικών υλών
Από το 1974 χρονολογούνται οι μελέτες που διερευνούν την πιθανή συσχέτιση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών με τον καρκίνο. Η πιο πρόσφατη, μεγάλη και αξιόπιστη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία το 2009 και συμπεριέλαβε περισσότερους από 3000 ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των γλυκαντικών υλών με οποιοδήποτε είδος καρκινογένεσης στον άνθρωπο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες υφίστανται εκτενείς ελέγχους ασφάλειας και εγκρίνονται για χρήση από τον άνθρωπο μόνο εφόσον υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

aspartami_dailyoneΗ ασπαρτάμη γίνεται «στόχος»
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ασπαρτάμης, η οποία αν και έχει κατηγορηθεί περισσότερο από κάθε άλλη γλυκαντική ύλη, έχει εγκριθεί από όλους τους σχετικούς φορείς υγείας σε περισσότερες από 100 χώρες συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSA), του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, και της Κοινής Επιτροπής για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ (JEFCA WHO/FAO).

  • Ο μεταβολισμός της ασπαρτάμης

Η ασπαρτάμη διασπάται στον οργανισμό σε ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη και σε ίχνη μεθανόλης. Τα συστατικά αυτά συναντώνται σε φυσικά τρόφιμα όπως κρέας, γάλα, φρούτα και λαχανικά. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί αυτά τα συστατικά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στην ασπαρτάμη όπως και στα άλλα κοινά τρόφιμα. Εντούτοις, τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται καθημερινά είναι πιο πλούσια σε αυτά τα συστατικά απ΄ ότι η ασπαρτάμη.

  • Τα προϊόντα με ασπαρτάμη βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Τα προϊόντα με ασπαρτάμη είναι πολύ χαμηλότερα σε θερμίδες από τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας προϊόντα με ασπαρτάμη μαζί με συστηματική άσκηση βοηθάει στην απώλεια βάρους.
Επιπρόσθετα, από επιστημονική μελέτη (επί 3 χρόνια στη Ιατρική Σχολή του Harvard) αποδείχθηκε ότι η ασπαρτάμη ήταν πολύ σημαντικός παράγοντας, μακροπρόθεσμα, για την απώλεια βάρους με δίαιτα και φυσική δραστηριότητα.

  • Μπορούμε, δηλαδή, να καταναλώνουμε ασπαρτάμη με ασφάλεια;

Ναι, η ασφάλεια της ασπαρτάμης είναι αποδεδειγμένη με περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες και αυτό είναι αναγνωρισμένο από οργανισμούς υγείας από περισσότερες από 100 χώρες.
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται για να γλυκαίνει προϊόντα όπως οι χαμηλών θερμίδων γλυκαντικές ταμπλέτες, αναψυκτικά light, ζελέ, παγωμένα επιδόρπια, τσάι, προϊόντα για τη στοματική υγιεινή, τσίχλες και άλλα τρόφιμα, καθώς επίσης και κάποιες βιταμίνες ή κρύες τροφές. Για να σιγουρευτείτε αν κάποιο προϊόν περιέχει ασπαρτάμη, αρκεί να διαβάσετε τα συστατικά στην ετικέτα του προϊόντος.

  • Ελεύθερη κατανάλωση από όλους;

Οι καταναλωτές μπορούν να προτιμούν προϊόντα με ασπαρτάμη σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Η ασπαρτάμη είναι δυνατό να αντικαταστήσει είτε όλη είτε ένα μέρος της ζάχαρης, άρα ουσιαστικά και των θερμίδων, σε φαγητά και ποτά.

aspartami_dailyone_2

Παρ΄ όλα αυτά είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας ότι τα παιδιά, και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, έχουν ανάγκη για περισσότερες θερμίδες ώστε να καλυφθούν και οι ημερήσιες σε θρεπτικά συστατικά ανάγκες για την ανάπτυξη τους. Επιπλέον, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σε θερμίδες, ώστε να τρέφεται σωστά το έμβρυο ή το βρέφος αντίστοιχα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η συμμετοχή του διαιτολόγου-διατροφολόγου είναι απαραίτητη, ώστε να γίνει επιλογή ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής για το εκάστοτε άτομο.

Άτομα που πάσχουν από την σπάνια γενετική νόσο της Φαινυλκετονουρίας (PKU), δεν μπορούν να μεταβολίζουν την φαινυλαλανίνη. Τα άτομα με PKU εντοπίζονται όταν γεννιούνται μέσω ειδικών εξετάσεων. Κατά συνέπεια αυτά τα άτομα πρέπει να αποφεύγουν την πρόσληψη της φαινυλαλανίνης από οποιεσδήποτε διατροφικές πηγές, όπως και τα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη. Για αυτό στα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη βρίσκεται ή ένδειξη «Άτομα με PKU: περιέχει φαινυλαλανίνη.»

  • Τι γίνεται με τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη;

Η ασπαρτάμη προσφέρει στα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 μεγαλύτερη ποικιλία και ελευθερία επιλογών στη διαχείριση της συνολικής πρόσληψης των υδατανθράκων, χωρίς να επηρεαστεί το σάκχαρο του αίματος εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Οι διαβητικοί ελέγχουν πιο εύκολα τη διατροφή τους, όταν αυτή περιέχει τρόφιμα που τους ευχαριστούν. Όταν καταναλώνουν προϊόντα με ασπαρτάμη μπορούν να μειώσουν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και κατ” επέκταση να ελέγχουν καλύτερα το σωματικό τους βάρος.

  • Και τι είναι όλα αυτά που διαβάζουμε και «χαντακώνουν» την ασπαρτάμη;

Οι ειδικοί, μέσα από έρευνες, απαντάνε ότι τα αρνητικά σχόλια για τα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Αντίθετα, διάφοροι μύθοι για την ασπαρτάμη συνεχίζουν και κυκλοφορούν, ειδικά στο διαδίκτυο.
Τα προϊόντα με ασπαρτάμη απλώς προσφέρουν μια επιπλέον επιλογή για εκείνα τα άτομα που θέλουν να μειώσουν τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες και να μετριάσουν την πρόσληψη ζάχαρης χωρίς μεγάλη αλλαγή στη γεύση.

Η ασφαλής κυκλοφορία και χρήση της ασπαρτάμης έχει αποδεχτεί επανειλημμένες φορές και έχει επισημοποιηθεί μετά από μελέτες (περισσότερες από 200 επιστημονικές έρευνες) που λαμβάνουν μέρος τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Προσφάτως, αρκετές κυβερνήσεις και ειδικές επιτροπές παρατήρησαν προσεκτικά στο Ίντερνετ τις ενστάσεις για την ασπαρτάμη οι οποίες αποδειχτήκανε λανθασμένες, και επιβεβαιώθηκε ξανά η ασφαλής χρήση της.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης