DailyOne

Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

21 Φεβρουαρίου
21:34 2013

Στην κατηγορία:

Το σεξ αποτελεί σημαντικό μέρος της σχέσης ενός ζευγαριού. Σε περιόδους εγκυμοσύνης, πολύ συχνά διατυπώνεται το ερώτημα «Είναι ασφαλής η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης;».

Η απάντηση είναι κάθε άλλο παρά μονολεκτική, καθώς είναι και δεν εί­ναι ασφαλές, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, όπου η μήτρα βρίσκεται σε πρόσθια θέση, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα και η συνουσία όχι μόνο συνεχίζει να υφίσταται, αλλά παραμένει ευχάριστη και ικανοποιητική τόσο για τη μέλλουσα μητέρα όσο και για τον άνδρα.

Κατά την κύηση η γυναίκα συνήθως βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση και τα γεννητικά της όργανα έχουν υγρανθεί περισσότερο από το σύνηθες, λόγω της αύξησης των ορμονών. Το στήθος της αυξάνεται σε μέγεθος, το σώμα της γίνεται πιο καμπυλώδες και η θηλυκότητα της πιο εμφανής. Έτσι, η φύση προνοεί ότι η γυναίκα θα αισθάνεται και θα δείχνει πιο sexy από πριν. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να έχουν αυξημένη σεξουαλική διάθεση.

sex_stin_egkumosiniΟ άντρας, όπως είναι φυσικό, ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκληση αυτή της φύσης. Τα αποτελέσματα της αλλαγής της γυναίκας από τη μία και της ανταπόκρισης του άντρα από την άλλη, ευνοούν την ψυχολογία του ζευγαριού.
Όταν επιτυγχάνεται οργασμός δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για το έμβρυο, όταν φυσικά δε συντρέχουν άλλοι αρνητικοί παράγοντες ή ανώμαλες συνθήκες οι οποίες θα διαγνωστούν έμμεσα από το ίδιο το ζευγάρι και άμεσα από τον γιατρό που παρακολουθεί την έγκυο.

Σε περιπτώσεις, όμως, κυήσεων με επιπλοκές η σεξουαλική επαφή δύναται να αποδειχθεί μοιραία για το έμβρυο, καθώς είναι πιθανή ακόμα και η αποβολή του εμβρύου.

Ας αντιμετωπίσουμε, όμως, την κύηση με έναν πιο επιστη­μονικό τρόπο και ας τη διαιρέσουμε σε τρεις φάσεις. Οι φάσεις αυτές είναι το 1°, το 2° και το 3° τρίμηνο. Ας εξετάσουμε τη σεξουαλική επαφή και την ασφάλεια ανά τρίμηνο και αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν στην εκάστοτε κύηση.

  • Το πρώτο τρίμηνο

Εάν η μήτρα βρίσκεται σε πρόσθια θέση χωρίς να υπάρχουν επιπλοκές, όπως π.χ. είναι οι ακόλουθες:

• αποκόλληση πλακούντα
• πόνος
• περισσότερο από ένα κύημα
• πρόδρομος πλακούντας (ο πλακούντας είναι χαμηλά)
• ανεπάρκεια του τραχήλου
• εξωσωματική γονιμοποίηση
• κολπική αιμορραγία άγνωστης αιτίας

,τότε η επαφή δεν υπάρχει λόγος να μην υφίσταται εφόσον ευχαριστεί το ζευγάρι.

Εάν όμως συντρέχει οποιοσδήποτε από τους παραπάνω λό­γους, υφίσταται απαγορευτική εντολή από το γιατρό.
Στην περίπτωση που το ζευγάρι δε γνωρίζει το τι συμβαίνει ή έχει φοβίες, η συζήτηση με το ιατρό επιβάλλεται και πρέπει να είναι εκτε­ταμένη και αναλυτική, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα για τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια ομαλή και ευχάριστη σεξουαλική ζωή.

Πολλές είναι οι γυναίκες που επηρεάζονται αρνητικά από τις σωματικές τους αλλαγές. Νομίζουν ότι το σώμα τους έπαυσε να είναι ερωτικό ή σεξου­αλικά αρεστό στον σύντροφο τους.
Στο σημείο αυτό βλέπου­με τη χαρακτηριστική διαφορά με τον αντρικό ψυχισμό, ο οποίος τις περισσότερες φορές βλέπει και αντιμετωπίζει τη γυναίκα πολύ πιο ερωτικά. Η εικόνα αυτή δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη διάθεση στον σύντροφο, ο οποίος επιδιώκει την ερωτική συ­νεύρεση, εάν βεβαίως η γυναίκα δεν τον αποτρέψει.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να γίνει αντιληπτή από τη γυναίκα και εφόσον συντρέχουν όλες οι συνθήκες ασφάλειας η αντι­μετώπιση της πρέπει να είναι θετική και απολύτως ερωτική. Το σημείο αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας για να υπάρξει το τελικό «δέσιμο» στο ζευγάρι.

  • Το δεύτερο τρίμηνο

Στο 2° τρίμηνο της κύησης υπάρχουν τα ίδια κριτήρια και η σεξουαλική επαφή μπορεί να συνεχιστεί άφοβα. Το μόνο σημείο που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η επιλογή σεξουαλικών στάσεων οι οποίες πρέπει να είναι αναπαυτικές και αποδοτικές για το ζευγάρι.

  • Το τρίτο τρίμηνο

Στο 3° τρίμηνο υφίστανται τα ίδια πάντα κριτήρια αλλά με­τά τις 36 εβδομάδες της κύησης η επαφή πρέπει πλέον να αποφεύγεται, διότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι παρών. Ο ερεθισμός της μήτρας και του γεννητικού γενι­κά συστήματος, που προκαλείται από το πέος, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πρόωρου τοκετού.
Υπάρχει μια ουσία που βρίσκεται στο σπέρμα και ονομάζεται προσταγλανδίνη. Η ουσία αυτή προκαλεί πρόωρες συσπάσεις, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε πρόωρο τοκετό.

Στο σημείο αυτό καλό είναι να δοθούν απαντήσεις σε κοινά ερωτήματα τα οποία τίθενται συχνά στον ιατρό από τους μελλοντικούς γονείς.

Το σεξ μπορεί να βλάψει το μωρό μου;sex_stin_egkumosini_2
• Όχι, εάν δεν συντρέχουν οι συνθήκες που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου. Το μωρό παραμένει τελείως προστατευμένο.

Μπορεί η επαφή ή ο οργασμός να προκαλέσει συσπάσεις ή αποβολή;
• Ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις αλλά συνήθως είναι διαφορετικού τύπου και είναι αθώες. Εάν υπάρχουν αρνητικοί παράγοντες και κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, όπως μια μήτρα που βρίσκεται σε οπίσθια κλίση ή άλλοι υψηλού κίνδυνου παράγοντες, τότε ο ερεθισμός από την επαφή και ο οργασμός μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε αποβολή του εμβρύου. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση ελέγχεται από το γιατρό, ο οποίος δίνει και το πράσινο φως για τη σεξουαλική επαφή.

Είναι φυσιολογική η μεταβολή της διάθεσης μου για σεξ κατά την κύηση;
• Βεβαίως! Είναι απολύτως φυσιολογική και πρέπει να είναι σεβαστή από το σύντροφο. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικές μεταβολές και οι γενικές συνθήκες ζωής, όπως για παράδειγμα η εργασία.

  • Τι συμβαίνει μετά τη γέννα;

Μεγάλο θέμα αποτελεί και η σεξουαλική επαφή μετά τη γέννα. Η σεξουαλική επαφή με­τά τον τοκετό εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες που απαντώνται κυρίως στα παρακάτω ερωτήματα,

• Πόσο δύσκολος ήταν ο τοκετός;
• Τι «βλάβες» δημιουργήθηκαν στο γεννητικό σύστημα κατά το τοκετό;
• Πόσος πόνος υπάρχει;
• Τι διάθεση υπάρχει;

Η γυναίκα μετά τη γέννηση του παιδιού χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Ο χρόνος αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η γενική ψυχική και σωματική κατάσταση της γυναίκας, ο τρόπος γέννησης του παιδιού, δηλαδή εάν έγινε καισαρική ή κανονική γέννηση με ή χωρίς δυσκολίες και καταπόνηση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας.
Συνήθως η μητέρα χρειάζεται από ένα έως δύο μήνες για να βρεθεί σε σωματική και ψυχική κατάσταση που επιτρέπει τη συνουσία. Στην επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας χρειάζεται προσοχή για να μην υπάρχει πόνος ή άλλη δυσκολία.

Τα λόχεια, που είναι τα υγρά τα οποία αποβάλλονται από το γεννητικό σύστημα μετά τον τοκετό, αποτελούν μια δυσά­ρεστη κατάσταση για το ζευγάρι, χωρίς να ξεχνούμε πάντα και τον κίνδυνο για τη δημιουργία μολύνσεων. Καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή, όσο αυτά υπάρχουν.
Στο ψυχολογι­κό τομέα, η διάθεση της γυναίκας μεταβάλλεται ανάλογα με τις αλλαγές των ορμονικών λειτουργιών, κάτι που πρέπει να είναι σεβαστό από τον σύντροφο της.

Η φύση, όμως, είναι πάντα προνοητική και μέσα σε 40 ημέ­ρες, συνήθως, όλα έχουν έρθει στο φυσιολογικό τους επί­πεδο. Τότε, η σεξουαλική επαφή μπορεί να επανέλθει με ασφάλεια και χαρά, επαναφέροντας τη σχέση στα απολύτως φυσιολογικά της επίπεδα, όπως πριν την εγκυμοσύνη.

Κλείνοντας, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι η συζήτηση του ζευγαριού με το γιατρό για σεξουαλικά θέματα δεν αποτελεί ταμπού, αλλά επιβάλλεται. Πάντα, όμως, να συζητάτε τα ζητήματα που σας απασχολούν με τον ιατρό σας, ώστε να υπάρχει το καλό επίπεδο υγείας και ζωής.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης