DailyOne

Μελάνωμα: Ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους

26 Μαΐου
02:05 2013

Στην κατηγορία:

Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος (βασικοκυτταρικοί, ακανθοκυτταρικοί κ.ά.) δε θεωρούνται γενικά πολύ επικίνδυνοι, διότι θεραπεύονται εύκολα χειρουργικά ή με διάφορα φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Εξαίρεση αποτελεί ο κακοήθης σπίλος (ελιά) που ονομάζεται μελάνωμα.
Με αφορμή την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία φέτος έχει οριστεί 27-31 Μαΐου, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καθένας μπορεί να πραγματοποιήσει μια Δωρεάν εξέταση.

Το μελάνωμα προέρχεται από μελανοκύτταρα του δέρματος, τα οποία βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν μελανίνη, τη χρωστική που προσδίδει το φυσικό χρώμα του δέρματος. Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί στην αύξηση της παραγόμενης μελανίνης με αποτέλεσμα το μαύρισμα του δέρματος. Το μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Μπορεί να διασπείρει σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε ένα χρόνο μετά την υποτροπή του σε απομακρυσμένα σημεία.

melanoma_karkinos_tou_dermatos_dailyoneΌταν πρωτοεμφανιστεί το μελάνωμα ή κακοήθης σπίλος στο δέρμα ή στον οφθαλμό και μερικές φορές στα ούλα, στον κόλπο ή στον πρωκτό, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να είναι ιάσιμο με περιορισμένης έκτασης χειρουργική επέμβαση. Όταν όμως το μελάνωμα έχει διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και φτάσει στα λεμφαγγεία και τα αιμοφόρα αγγεία, τότε συνήθως είναι αδύνατο να ιαθεί, αν και με τη χειρουργική μπορεί να επιτευχθεί μεγάλο διάστημα ελεύθερο της νόσου.

Συχνότερα αίτια εμφάνισης του μελανώματος

 • H παρατεταμένη έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί έγκαυμα και όχι μαύρισμα
 • Η κληρονομικότητα
 • Άτομα με λευκό δέρμα
 • Χρόνιος ερεθισμός σπίλων, ανοσοκαταστολή
 • Ανοιχτό χρώμα δέρματος

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 20 και 60 χρόνων και σπάνια εμφανίζεται πριν από την εφηβεία. Το οζώδες κακοήθες μελάνωμα παρατηρείται σε άτομα μεταξύ 20-40 χρόνων και το επιφανειακό επεκτεινόμενο που είναι και το συχνότερο, χτυπά ηλικίες μεταξύ 40-60χρόνων.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

 • Άτομα με κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα
 • Ξανθά άτομα με γαλανά μάτια και με φακίδες
 • Λευκά δέρματα με πολλούς μαύρους σπίλους – πάνω από 100 σε νεαρά άτομα ή 50 σε μεγαλύτερη ηλικία
 • Άτομα με δυπλαστικούς σπίλους (μεγάλους, ακονόνιστους και με πολυχρωμία)
 • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων ή μελανώματος
 • Άτομα με σοβαρά ηλιο-εγκαύματα ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία

Το 30% των μελανωμάτων αναπτύσσεται από προϋπάρχοντες σπίλους ενώ το 70% εμφανίστηκε ξαφνικά στο δέρμα. Αν ο σπίλος διαγνωστεί ως μελάνωμα, τότε η βιοψία είναι απαραίτητη (δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του όγκου και η εξέταση των μορφολογικών χαρακτήρων των ιστών και κυττάρων στο μικροσκόπιο με σκοπό την αναζήτηση και διάκριση καρκινικών κυττάρων). Να σημειωθεί ότι η αφαίρεση του όγκου πρέπει να γίνεται με υγιή χειρουργικά όρια. Τα χαρακτηριστικά μελανοκύτταρα είναι συνήθως ευμεγέθη και περιέχουν κοκκία μελανίνης.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει

Αναφέρθηκε και παραπάνω ότι το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Έχει τεράστια σημασία η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος τα οποία πρέπει αμέσως να αποσπούν την προσοχή του εξειδικευμένου ιατρού. Ο καρκίνος του δέρματος, αν ανιχνευθεί στα πρώτα του στάδια, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που θεραπεύεται πλήρως.

Στο χώρο του Αthens Beverly Hills Medical Group έχει οργανωθεί ειδικό τμήμα διάγνωσης, παρακολούθησης και χειρουργικής αντιμετώπισης σπίλων σε συνεργασία με εξειδικευμένο δερματολόγο, πλαστικό χειρουργό και ογκολόγο-χειρουργό.

Για εκτενέστερη και ασφαλέστερη διάγνωση χρησιμοποιείται το ψηφιακό σύστημα δερματοσκόπησης MoleMax HD, το οποίο με την τεχνολογία της επιφωτοβολίας εξασφαλίζει αξιόπιστη παρακολούθηση της εξέλιξης των σπίλων.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον ιατρό να εξετάσει το δέρμα κάτω από την επιφάνεια και να ανιχνεύσει αλλαγές που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, αυξάνοντας έτσι τη πιθανότητα έγκαιρης ανίχνευσης του μελανώματος.

melanoma_karkinos_tou_dermatosΜη «δίνετε ευκαιρίες» στον καρκίνο του δέρματος. Κλείστε έγκαιρα ραντεβού στο Athens Beverly Hills Medical Group για προληπτική εξέταση σπίλων, στο τηλ. 210 894 9090.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Η τρύπα του όζοντος, οι περιβαλλοντικές μεταβολές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Κολωνάκι: Καρνεάδου 41, 10676, Αθήνα, Τηλ. 210 723 0502
Γλυφάδα: Βασ.Γεωργίου 12 & Λαοδίκης 33-35, 166 74, Γλυφάδα, Τηλ: 210 894 9920, 210 894 9090

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης