DailyOne

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα και θεραπεία (video εγχείρησης)

21 Ιουλίου
19:59 2013

Στην κατηγορία:

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα χαρακτηρίζεται από μερικά συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται όταν, από οποιαδήποτε αιτία, αυξηθεί η πίεση εντός του καρπιαίου σωλήνα και κατά συνέπεια ασκηθεί πίεση στο μέσο νεύρο.
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας οστεοϊνώδης σωλήνας μέσα από τον οποίο διέρχονται το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων του χεριού.

Τα αίτια που είναι ικανά να προκαλέσουν αύξηση της ενδοδιαμερισματικής τάσης εντός του καρπιαίου σωλήνα ποικίλουν και διακρίνονται σε τραυματικά αίτια (κατάγματα κάτω επίφυσης κερκίδος), φλεγμονώδη αίτια (ρευματοειδής αρθρίτιδα, τενοντοελυτρίτιδες), οστεοαρθρίτιδα του καρπού, κύστες, γάγγλια, μεταβολικά αίτια (σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ουρική αρθρίτιδα), εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κ.ά.
syndromo_karpiaiou_solina_1
Επιπρόσθετα, εργασίες που απαιτούν καταπόνηση του καρπού, όπως χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, τένις, wind-surfing, πλύσιμο στο χέρι, μπορούν δημιουργήσουν συμπτώματα.

  • Κλινική εικόνα

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι ο πόνος στον καρπό ο οποίος μπορεί να «ακτινοβολεί» προς τον αγκώνα και το βραχίονα. Επίσης, το μούδιασμα στην παλαμιαία επιφάνεια των τριών πρώτων δακτύλων του χεριού και το μισό του παράμεσου δακτύλου (κατανομή μέσου νεύρου) είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Σε σοβαρές περιπτώσει το άλγος (μούδιασμα) μπορεί να μεταφέρεται σε όλο το άνω άκρο.

Τα ενοχλήματα αυτά είναι εντονότερα τη νύχτα και αναγκάζουν τον ασθενή να τινάζει χαρακτηριστικά το χέρι του για να ανακουφιστεί. Αν η πίεση συνεχιστεί για μακρύ χρονικό διάστημα τότε μπορεί να εμφανιστούν και κινητικές διαταραχές, δηλαδή μυϊκή αδυναμία (κυρίως του αντίχειρα), με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται λεπτές κινήσεις του χεριού ή ακόμα και να πέφτουν αντικείμενα από το χέρι.

  • Η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με προσεκτική κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό (νευρολόγο, ρευματολόγο, ορθοπεδικό, νευροχειρουργό). Ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο νευροφυσιολογικός έλεγχος δεδομένου ότι είναι σε θέση να δείξει με ακρίβεια την βαρύτητα της βλάβης.
Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις ασυμπτωματικού συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα το οποίο αποκαλύπτεται τυχαία μετά από έναν νευροφυσιολογικό έλεγχο.

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

• Το ηλεκτρομυογράφημα (electromyogram ή EMG), που μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών.
• Το ηλεκτρονευρογράφημα ή μελέτη νευρικής αγωγιμότητας (nerve conduction studies), που μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά μήκος των νευρών.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σχετίζεται, επίσης, με το φύλο και την κληρονομικότητα. Είναι 3 φορές συχνότερο στις γυναίκες και εμφανίζεται πιο συχνά σε συγγενείς ασθενών με το ίδιο σύνδρομο.

  • Η θεραπεία του συνδρόμου

Σε πολύ αρχικά στάδια της πάθησης μπορεί να εφαρμοσθεί ένας γύψινος πηχεοκαρπικός νάρθηκας, να ληφθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή/και να γίνει έγχυση κορτιζόνης εντός του σωλήνα.
Υπάρχουν περιπτώσεις βελτίωσης της βλάβης χωρίς θεραπευτική αγωγή αλλά αυτό εξαρτάται από την βαρύτητα και το αίτιο (π.χ. μετά την εγκυμοσύνη είναι πολύ πιθανή η ίαση).
Έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις αυτόματης ίασης μετά από ξεκούραση του χεριού.
Σε προχωρημένα στάδια, η θεραπεία είναι χειρουργική και συνιστάται στη διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού.
syndromo_karpiaiou_solina_2

  • Επιπλοκές

Εμφανίζονται σε ασθενείς που δεν έχουν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Με την πάροδο των χρόνων η βλάβη του μέσου νεύρου καθίσταται σοβαρή και μόνιμη, με αποτέλεσμα την ατροφία μυών του χεριού και την αδυναμία, κυρίως, της κάμψης των δακτύλων.

  • Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών διαταραχών και Εγκεφαλικού των ΗΠΑ, αναφέρει τα παρακάτω κοινά συμπτώματα:

• Αίσθηση καψίματος ή μουδιάσματος στον αντίχειρα, την παλάμη ή τα κοντινά δάχτυλα.
• Δάχτυλα που νιώθουμε πρησμένα, ακόμα και χωρίς εμφανές οίδημα.
• Πόνος που επηρεάζει ένα ή και τα δύο χέρια ή καρπούς.
• Δυσκολία να κινεί κάποιος τα δάχτυλα.
• Συμπτώματα που πρώτα εμφανίζονται τη νύχτα και στη συνέχεια τη μέρα.
• Αδύναμη λαβή ή πιάσιμο.

  • Συμβουλές για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση

Όταν παρατηρούνται αιμωδίες στα δάκτυλα ενός χεριού για αρκετό χρονικό διάστημα που μπορεί να είναι παροδικές αλλά επαναλαμβανόμενες, καλό είναι να απευθύνεστε σε ειδικό γιατρό. Η κλινική εξέταση και ο νευροφυσιολογικός έλεγχος θα δείξει την σοβαρότητα του προβλήματος.

Αν πρόκειται για ήπια συμπτωματολογία καρπιαίου σωλήνα, η προστασία του καρπού από καταπόνηση (π.χ. με ειδική περίδεση κατά την εργασία) μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις είναι αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται τόσο το πρόβλημα που κυριαρχεί στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όσο και η διαδικασία αποκατάστασής του διά της χειρουργικής οδού.

Βιβλιογραφική αναφορά: NINDS Carpal Tunnel Syndrome Information Page

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης