DailyOne

Κολύμβηση: Η ιδανική άσκηση για το καλοκαίρι

24 Μαΐου
23:00 2013

Στην κατηγορία:

Η κολύμβηση είναι μια από τις πιο ιδανικές μορφές άσκησης, ιδιαίτερα όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι. Μάζι, λοιπόν, με το καλοκαίρι πλησιάζει και η ώρα να αφήσουμε κατά μέρος τις επίπονες ασκήσεις με βάρη σε σπίτι και γυμναστήριο. Aυτά μπορούν να περιμένουν μέχρι το χειμώνα.

Η άσκηση στη θάλασσα ή στην πισίνα με τη μορφή της κολύμβησης αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις για να μείνετε σε φόρμα, δυναμώνοντας παράλληλα τόσο το καρδιαγγειακό όσο και το μυϊκό σας σύστημα.
Η χρήση της αντίστασης του νερού αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια πλήρη προπόνηση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού, όταν φυσικά ο ασκούμενος διαθέτει κάποια στοιχειώδη, τουλάχιστον, τεχνική.

kolimpi_dailyoneΤο κολύμπι ενεργοποιεί όλους τους μυς του σώματος, επιβαρύνοντας ελάχιστα ή καθόλου τις αρθρώσεις και την σπονδυλική μας στήλη. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός πως οι ασκήσεις των αθλητών σε περιόδους αποθεραπείας από τραυματισμούς γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσα στο νερό.
Δεν χρειάζεται να φτάσετε σε επίπεδο επαγγελματία κολυμβητή για να το δοκιμάσετε, απλά να μάθετε τις βασικές κινήσεις και τεχνική του κάθε στυλ, όπως επίσης και τι προσφέρει το καθένα.

Ελεύθερο στυλ

Γυμνάζει: Όλο το σώμα όπως και τα υπόλοιπα στυλ κολύμβησης. Πιο συγκεκριμένα τους μύες του ώμου και της ωμοπλάτης με τις κινήσεις των χεριών, το έξω μέρος του στήθους, τον πλατύ ραχιαίο, τους πλάγιους κοιλιακούς με την στροφή του κορμού δεξιά-αριστερά και τον τετρακέφαλο και δικέφαλο μηριαίο με την «ψαλιδωτή» κίνηση των ποδιών.

Απευθύνεται σε όλους, γυμνασμένους ή μη. Έτσι, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε μπορείτε να καλύψετε καθημερινά περισσότερα μέτρα, αυξάνοντας τη δύναμη και την αντοχή σας. Αν η φυσική κατάσταση σας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, έχετε το κεφάλι συνεχώς έξω από το νερό ενώ κολυμπάτε και κρατήστε την ένταση σε ήπιο ρυθμό.
Το ελεύθερο στυλ δεν εγκυμονεί κινδύνους. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται κατά κόρον για αποθεραπεία για τραυματισμούς των γονάτων, της μέσης και των ώμων.

Κάυση: Ένας μέσος άντρας 80 κιλών θα «κάψει» γύρω στις 500-600 θερμίδες την ώρα. Μία γυναίκα 50 κιλών γύρω στις 400.

Πεταλούδα

Το πιο απαιτητικό στυλ κολύμβησης. Θέλει αρκετή εξάσκηση όσον αφορά στην τεχνική του, μιας και ο συνδυασμός τραβήγματος των χεριών και «σπασίματος» της μέσης είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Είναι όμως και το πιο γρήγορο στυλ, αν εκτελεστεί σωστά, και αυτό που «καίει» και τις περισσότερες θερμίδες λόγω του βαθμού δυσκολίας του.

Γύμναζει: Την πλάτη (πλατύς ραχιαίος), στήθος, ώμους, μέση και ορθό κοιλιακό.

Δεν ενδείκνυται για υπέρβαρα άτομα ή άτομα με τραυματισμούς. Απευθύνεται σε άτομα με αρκετή εξοικείωση, τόσο με το στυλ, όσο και γενικότερα με την κολύμβηση. Σίγουρα κάποιος αρχάριος πρέπει να το αποφύγει.

Κάυση: Όταν γίνεται σωστά και με την απαιτούμενη ένταση, αυτό το στυλ θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου στις 800 θερμίδες την ώρα για τους άντρες και 600 για τις γυναίκες.

kolimbisi_askisi_dailyoneΠρόσθιο

Ίσως το πιο βασικό στυλ για ξεκινήσει κάποιος το κολύμπι. Θυμίζει την κίνηση του βατράχου μέσα στο νερό με ταυτόχρονη κίνηση χεριών και ποδιών.

Γυμνάζει: Όλους τους μύες της πλάτης και του στήθους, προσαγωγούς, γλουτιαίους και δικέφαλους μηριαίους κατά το «τίναγμα» των ποδιών. Γυμνάζονται και οι κοιλιακοί μύες, κυρίως ο ορθός.

Αν η φυσική σας κατάσταση βρίσκεται σε καλό επίπεδο, τότε μπορείτε να το εναλλάσσετε με το ελεύθερο για περισσότερη ποικιλία. Λόγω της σχετικής ευκολίας της κίνησης, μπορείτε να ελέγξετε ανά πάσα στιγμή τον ρυθμό και τις αναπνοές σας. Για όσους δεν ξέρουν κολύμπι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μάθουν.
Άτομα με προβλήματα στην μέση καλύτερα να προτιμήσουν την πιο ήπια ένταση. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει το κεφάλι, το οποίο αν παραμένει συνεχώς εκτός νερού πιθανώς να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, ειδικότερα σε άτομα με ανάλογο ιστορικό.
Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα (πχ μηνίσκο) καλύτερα να αποφύγετε το συγκεκριμένο στυλ μιας και επιβαρύνει αρκετά τους έσω πλάγιους συνδέσμους και τους μηνίσκους.

Κάυση: Περίπου 750 θερμίδες την ώρα για τους άντρες και 600 για τις γυναίκες.

Ύπτιο

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση και η κίνηση των χεριών εναλλάσσεται με αυτήν των ποδιών. Το σώμα πρέπει να γέρνει ελαφρώς και να μην είναι τελείως ανάσκελα. Τα πόδια πρέπει να κινούνται συνεχώς και ο ώμος να κάνει ελεύθερη και μεγάλη περιστροφή καθώς βγαίνει από το νερό.

Γυμνάζει: Κυρίως τους μύες των ώμων. Οι μύες της πλάτης και οι κοιλιακοί μύες επίσης βοηθούν σημαντικά στην κίνηση του σώματος. Γυμνάζονται και οι τετρακέφαλοι, δικέφαλοι μηριαίοι και ο γλουτός.

Ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης το ύπτιο είναι το πιο εύκολο στυλ μετά το πρόσθιο. Αν έχετε αρκετά παραπάνω κιλά, το ύπτιο είναι αρκετά ξεκούραστο.
Αν έχετε πρόβλημα στα γόνατα το ύπτιο λειτουργεί θεραπευτικά, ενδυναμώνοντας τους τετρακέφαλους χωρίς να ασκεί πίεση στα γόνατα. Αν έχετε πρόβλημα στην μέση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή εκτέλεση της κίνησης. Αν τα καταφέρετε, έχετε βρει την λύση για την στήριξη της σπονδυλικής σας στήλης.
Είναι καλό να αποφεύγεται από τα άτομα με προβλήματα στους ώμους, καθώς η ενόχληση θα εμφανιστεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά της άσκησης.

Κάυση: Περίπου 500 θερμίδες την ώρα για τους άντρες, 400 για τις γυναίκες.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το κολύμπι;

Άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να είναι προσεκτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα και κάποια είδη αλλεργιών θα πρέπει επίσης να προσέχουν στη χρήση της πισίνας λόγω της περιεκτικότητάς της σε χλώριο. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο της ιγμορίτιδας κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξω;
kolimbisi_askisi_fitness

Είναι σημαντικό να μην κολυμπάτε μετά από γεύμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να κολυμπάτε νηστικοί. Έχουμε τονίσει στο παρελθόν ότι Δεν καις περισσότερο λίπος με άδειο στομάχι. Ένα ήπιο γεύμα περίπου 1,5 ώρα πριν την άσκηση είναι ιδανικό. Πίνετε αρκετό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να αναφερθούν

1. Η καρδιά δεν γυμνάζεται τόσο αποτελεσματικά όσο στις υπόλοιπες μορφές άσκησης.

2. Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της αποτελεσματικότητας της άσκησης από την τεχνική του αθλούμενου. Η κολύμβηση ανήκει στις μορφές άσκησης που απαιτούν καλή τεχνική και νευρομυική συναρμογή για να αποδώσουν ικανοποιητικά.

3. Η κολύμβηση, ως μοναδική και μόνιμη άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς των κάτω άκρων. Το μυικό σύστημα λειτουργεί αλλά η επιβάρυνση στις αρθρώσεις είναι μηδενική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της αρμονικής ανάπτυξης μυών/συνδέσμων/τενόντων και μακροπρόθεσμα σε τραυματισμούς, κυρίως των γονάτων.
Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι οι επαγγελματίες κολυμβητές και πολίστες συνδυάζουν στην προπόνησή τους γυμναστική με βάρη και δρομικές ασκήσεις για να θωρακίσουν τα γόνατά τους.

Συνοψίζοντας, κάθε αθλούμενος ενδείκνυται να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα εκγύμνασης που να συνδυάζει διάφορες μορφές αερόβιας άσκησης (κολύμβηση, έντονο περπάτημα, τρέξιμο κ.ά) αλλά και ασκήσεις αντιστάσεων (λάστιχα, βάρη) για να βελτιώνει τις επιδόσεις του αρμονικά και με ασφάλεια. Υπό αυτό το δεδομένο, η κολύμβηση είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης, εφόσον χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και όχι αποκλειστικά.

* Παρακάτω θα δοθούν κάποιοι όροι στα αγγλικά για όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν βίντεο σχετικά με το κάθε στυλ και την τεχνική που απαιτείται.

Ελεύθερο – Freestyle
Πεταλούδα – Butterfly
Πρόσθιο – Breaststroke
Ύπτιο – Backstroke

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης