DailyOne

Κάπνισμα: Οι επιπτώσεις και ο καρκίνος

01 Ιουνίου
00:55 2013

Στην κατηγορία:

Πριν από περίπου 150 χρόνια, το 1845, ο Sir Spott παρατήρησε ότι οι καπνοκαθαριστές του Λονδίνου προσβάλλονται συχνότερα από καρκίνο του όσχεου. Από τότε χιλιάδες χημικές ενώσεις έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη του καρκίνου στον άνθρωπο, με τα μάτια να στρέφονται κυρίως στον καπνό.

kapnisma_karkinosΤο κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, ενοχοποιείται για τον καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστεως στον άνδρα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ανάλογα με την κατανάλωση τσιγάρων μπορεί να είναι έως και 40 φορές μεγαλύτερος στους καπνιστές που καπνίζουν 20 τσιγάρα ημερησίως! Οι καρκινογόνες ουσίες που προκύπτουν από την καύση του τσιγάρου είναι διάφοροι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, το αρσενικό, η πίσσα, η αιθάλη, η φορμαλδεΰδη κλπ.

Οι επιπτώσεις του στην υγεία

Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να σου καταστρέψει τη ζωή μέσω μιας ασθένειας και είναι ικανό να σε οδηγήσει στο θάνατο με περισσότερους από 20 διαφορετικούς τρόπους.

 • Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνδέονται με το κάπνισμα και μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας. Κάποιες καταστάσεις είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε καπνιστές. Τέτοιες είναι: ασθένεια ούλων, μυϊκές βλάβες, κυνάγχη, πόνος λαιμού, πόνος στην πλάτη, νύστα – υπνηλία (ανώμαλη κίνηση ματιών), Buerger’s ασθένειες (βαριά ασθένεια του κυκλοφορικού), οφθαλμικές, μυκητομολύνσεις, καταρράκτης, οστεοπόρωση, πολύποδας παχέος εντέρου, οστεοαρθρίτιδα, Crohn’s Χρόνιες παθήσεις, ανικανότητα στύσης, κατάθλιψη, PVD, διαβήτης, πνευμονία, απώλεια ακοής, ψωρίαση, γρίπη, ρυτίδωση δέρματος, ανικανότητα, στομαχικό έλκος, οπτική νευροπάθεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, τραυματισμοί συνδέσμων, πληγές στους τένοντες, εκφυλισμός κηλίδας, αμβλυωπία καπνού (απώλεια όρασης), φυματίωση, απώλεια δοντιών.
 • Ακόμη υπάρχουν και κάποιες λειτουργίες που υποβαθμίζονται στους καπνιστές. Οι συχνότερες από αυτές είναι: εκσπερμάτωση (μείωση ποσότητας σπέρματος), γονιμότητα, μείωση κινητικότητας σπέρματος, μικρότερη ικανότητα σπέρματος να εισχωρήσει στο ωάριο, ανοσοποιητικό σύστημα, εμμηνόπαυση (πρόωρη έναρξη).
 •  Σοβαρότερα συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά σε καπνιστές είναι: άσθμα, σοβαρές ασθένειες, χρόνια ρινίτιδα (φλεγμονή της μύτης), διαβήτης αμφιβληστροειδούς χιτώνα (μάτια), οπτική νευρίτιδα.
 • Ακόμα και κάποιες κοινές ασθένειες είναι πιθανό να εμφανίζονται σε πιο «βαριά» μορφή σε κάποιον καπνιστή. Τέτοιες είναι το κοινό κρυολόγημα, η πνευμονία, η νόσος του Crohn, η φυματίωση, η γρίπη.
  • Θνησιμότητα: Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ” αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς κατά τη μέση ηλικία.
   Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία εκ των τριών ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις.

kapnisma_stop_dailyone

 • Σεξουαλική ζωή και αναπαραγωγή: To κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο το ανδρών όσο και των γυναικών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών. Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Στους άντρες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με το κάπνισμα να αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας κατά 50%.Επιστρέφοντας στις γυναίκες, πρέπει να σημειωθεί ότι το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
  Περισσότερα για το κάπνισμα και τη σεξουαλική ζωή μπορείτε να βρείτε στο άρθρο του dailyOne με τίτλο Κάπνισμα ή καλή σεξουαλική ζωή; Μάλλον πρέπει να διαλέξετε.
 • Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά και στην εμφάνιση, καθώς προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και το παρουσιαστικό του καπνιστού, αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και γενικότερα τη μορφή.
 • Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους: Το περιβάλλον με καπνό τσιγάρου έχει ξηραντική επίδραση επί της επιδερμίδας. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα, περιορίζοντας το οξυγόνο με αποτέλεσμα να του στερεί ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης, επηρεάζει το δέρμα δημιουργώντας ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια.
 • Κάπνισμα και σωματικό βάρος: Όταν κάποιος διακόψει το κάπνισμα αυξάνει το βάρος του κατά 2 με 3 κιλά. Η ακριβής αιτία του φαινομένου αυτού είναι άγνωστη, αλλά μπορεί εν μέρει να συνδεθεί με το γεγονός ότι το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό. Άλλωστε, η νικοτίνη δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.
  Οι καπνιστές φαίνεται να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στο σώμα τους, οδηγούμενοι σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοαγγειακά νοσήματα, υψηλή πίεση, προβλήματα χοληδόχου κύστης και καρκίνο της μήτρας για τις γυναίκες.

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνηsex_stin_egkumosini

Τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου. Οι κυριότερες επιπτώσεις του καπνίσματος πάνω στο έμβρυο είναι (US DHHS 2000):

– Το χαμηλό βάρος γέννησης, το οποίο εμφανίζεται σε συχνότητα διπλάσια από ό,τι στις κυήσεις μητέρων μη καπνιστριών.
– Η αύξηση του κινδύνου πρόκλησης εμβρυϊκού θανάτου. Η αύξηση του κινδύνου αυτόματης αποβολής του εμβρύου.
– Η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πνευματικής καθυστέρησης.
– Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εγκεφαλικής παράλυσης.
– Η αύξηση της συχνότητας κρουσμάτων επιληψίας, διεγερσιμότητας κ.λπ.
– Η συνολική αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας κατά 60%.

Στατιστικά στοιχεία

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει περίπου 100.000.000 άνθρωποι μόνο λόγω του καπνίσματος. Ακόμα πιο θλιβερό είναι ότι ένα μεγάλος μέρος αυτών θα είναι νέοι.

Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000 και από αυτούς πεθαίνουν 10.000 την ημέρα, δηλαδή 3.500.000 το χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών! Οι μισοί από τους εφήβους κανονικούς καπνιστές, εάν συνεχίσουν το κάπνισμα, θα πεθάνουν από ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό σε νεαρή ηλικία.

Το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου το 30% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα ευθύνεται για:

– Το 70 – 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.
– Το 75 – 85% των θανάτων από καρκίνο του λάρυγγα.
– To 50 – 75% των θανάτων από καρκίνο στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου.
– Το 30 – 50% των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
– Το 20 – 25% των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου και μικρότερα ποσοστά άλλων καρκίνων.

Τι επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λόγω του καπνίσματος;

Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου στους καπνιστές εξαρτάται κυρίως από:

 • Τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν. Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο σε άνδρες που καπνίζουν κατά μέσο όρο κάτω από 10 τσιγάρα την ημέρα είναι 4-5 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, ενώ σε όσους καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα, 15-20 φορές μεγαλύτερος (IARC 2002). Στις γυναίκες, ο σχετικός κίνδυνος φαίνεται να είναι κάπως μικρότερος από ότι στους άνδρες καπνιστές.
 • Την ηλικία έναρξης του καπνίσματος. Σε όσους άρχισαν το κάπνισμα σε ηλικία κάτω των 15 ετών, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι 17-19 φορές μεγαλύτερη από τους μη καπνιστές, ενώ σε όσους άρχισαν σε ηλικία άνω των 25 ετών ο κίνδυνος είναι 4-5 φορές μεγαλύτερος από τους μη καπνιστές (US DHHS 1989).
 • Τη συνολική διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας, παράγοντας που φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν υποθέσουμε ότι ο τριπλασιασμός του αριθμού των τσιγάρων που καταναλώνονται ημερησίως οδηγεί σε τριπλασιασμό του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, ο τριπλασιασμός της διάρκειας της καπνιστικής συνήθειας μπορεί να οδηγήσει σε 100πλασιασμό του κινδύνου (IARC 2002).

Σε όσους εκτίθενται παθητικά στο κάπνισμα, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα είναι κατά 20-30% μεγαλύτερος από τους μη καπνιστές (US DHHS 2000). Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι παρά τη μεγάλη μείωση στην περιεκτικότητα των τσιγάρων σε πίσσα και τη χρήση φίλτρων που παρατηρήθηκε μετά το 1980, δεν παρατηρείται ουσιαστική μείωση του κινδύνου στους καπνιστές. Φαίνεται δηλαδή ότι τα «ελαφρά» τσιγάρα ή το φίλτρο δεν μειώνουν τον κίνδυνο (US DHHS 2000).

Πηγές: Ιατρική Σχολή Αθηνών, Έφηβοι & κάπνισμα, BeStrong-Μείνε δυνατός.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης