DailyOne

Διαβήτης τύπου 1: Συμπτώματα και επιπλοκές του νεανικού διαβήτη

05 Ιουλίου
14:02 2013

Στην κατηγορία:

Ο Διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα. Το σώμα καταστρέφει από μόνο του τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραχθεί η ινσουλίνη που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη. Σχεδόν το 15% των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1.

Είναι επίσης γνωστός και ως νεανικός Διαβήτης καθώς οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν τη νόσο σε μικρή ηλικία. Σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται και μετά τα 18 έτη, αλλά πολύ σπάνια κάνει την εμφάνισή του μετά τα 40 έτη. Ονομάζεται και Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης καθώς η λειτουργία του οργανισμού των πασχόντων απαιτεί την τακτική και σωστή λήψη ινσουλίνης.
Ενδιαφέρουσα εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία με ελπιδοφόρα αποτελέσματα αποτελεί η μεταμόσχευση παγκρεατικών κυττάρων, αφού στην ουσία ο οργανισμός αρχίζει εκ νέου να παράγει ινσουλίνη.

diabhths_tupou_1_dailyoneΟ τύπος 1, σε αντίθεση με τον τύπο 2, δεν μπορεί να προληφθεί. Η πλειονότητα των ατόμων είναι κανονικού βάρους και δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι την εκδήλωση του Διαβήτη. Ούτε η άσκηση, ούτε η διατροφή μπορούν να τον αποτρέψουν. Μέχρι στιγμής, παρ’ όλες τις προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί τρόπος πρόβλεψης ή καθυστέρησης εκδήλωσης του Διαβήτη τύπου 1. Η δοκιμασία του C-πεπτιδίου είναι μια εργαστηριακή εξέταση με την οποία διαπιστώνεται αν κάποιος έχει Διαβήτη τύπου 1 ή 2.

Δίαιτα Διαβήτη Τύπου 1

Ο ασθενής με Διαβήτη τύπου 1 πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή του. Τροφές χαμηλές σε λιπαρά, αλάτι και σχεδόν καθόλου ζάχαρη είναι ιδανικές. Οι τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες είναι προτιμότερες. Αν πάσχετε από Διαβήτη τύπου 1 καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια ειδικού για τη ρύθμιση της διατροφής σας.

Όσον αφορά στην άσκηση, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Πριν αρχίσετε, όμως, να ασκείστε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Κάντε την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σας για τουλάχιστον 30 λεπτά προτιμώντας την αερόβια.

Οι επιπλοκές

Ένα άτομο με Διαβήτη τύπου 1 έχει διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, υπέρτασης, τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και νευροπάθειας σε σύγκριση με κάποιον που δεν πάσχει από Διαβήτη. Το άτομο με Διαβήτη τύπου 1 είναι πιθανόν να παρουσιάσει προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και ειδικά στα άκρα του. Αν δεν λαμβάνει σωστά, ή καθόλου, θεραπεία μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε διαβητικό κώμα.

Πως προλαμβάνουμε τις επιπλοκές;

• Διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση κάτω από 130/85 mmHg
• Διατηρείτε τη χοληστερόλη σας κάτω από 200 mg
• Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά για σημάδια λοιμώξεων
• Κάντε οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο
• Κάντε οδοντιατρική εξέταση 2 φορές το χρόνο

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 περιλαμβάνουν:

diabhths_tupou_1_dailyone_2

• Πολυδιψία
• Πολυουρία
• Διαρκή πείνα με πολυφαγία
• Απώλεια βάρους
• Θαμπή όραση
• Κούραση
• Αδυναμία
• Μολύνσεις του δέρματος στις περιοχές των γεννητικών οργάνων

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ξαφνικά. Εάν κάποιος παρουσιάζει τέτοια σημεία ή συμπτώματα πρέπει να συμβουλεύεται άμεσα το γιατρό του.

Η διάγνωση του Διαβήτη τύπου 1

Η διάγνωση του Διαβήτη τύπου 1 βασίζεται σε απλές εξετάσεις αίματος. Εάν η γλυκόζη αίματος είναι ψηλότερη από 125 mg/dL σε λήψη αίματος που γίνεται το πρωί με τον ασθενή χωρίς να έχει φάει τίποτα από το προηγούμενο βράδυ, αυτό είναι ενδεικτικό του σακχαρώδη διαβήτη.
Επίσης το ίδιο ισχύει εάν μετά το φαγητό η γλυκόζη αίματος ανέρχεται πέραν των 200 mg/dL. Επίπεδα γλυκόζης αίματος άνω των 300 mg/dL είναι επικίνδυνα και χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη.

Το τεστ ούρων για ανίχνευση κετόνων είναι επίσης σημαντική εξέταση για την παρακολούθηση του διαβήτη. Ψηλές κετόνες στα ούρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Η αύξηση των κετόνων στο αίμα οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της απουσίας της γλυκόζης εντός των κυττάρων, ο οργανισμός καταναλώνει λίπη για την παραγωγή ενέργειας. Η υπερβολική καύση των λιπών απελευθερώνει στο αίμα τις κετόνες που μπορεί να είναι επικίνδυνες σε ψηλές ποσότητες.

Οι ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης για να μπορούν να έχουν κανονικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας. Η υπογλυκαιμία, δηλαδή χαμηλή γλυκόζη στο αίμα, μπορεί να συμβεί λόγω χορήγησης περισσότερης ινσουλίνης από ότι χρειάζεται. Επίσης, είναι δυνατό να επέλθει υπογλυκαιμία σε διαβητικό που παραλείπει ένα γεύμα του ή μετά από έντονη σωματική άσκηση. Για αυτό το λόγο αναφέρουμε ότι είναι καλό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης.

Στο παρακάτω video θα δείτε έναν ενδιαφέρον τρόπο απεικόνισης της ορθής λειτουργίας του οργανισμού και των επιπλοκών που συμβαίνουν στα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 ή Διαβήτη τύπου 2.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης