DailyOne

Έρπης γεννητικών οργάνων: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

13 Αυγούστου
20:27 2013

Στην κατηγορία:

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη που οφείλεται σε κάποιον ιό (συνήθως του απλού έρπη τύπου ΙΙ, HSV-ΙΙ, Herpes Simplex Virus) και μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω σεξουαλικής επαφής. Το είδος της σεξουαλικής επαφής με την οποία μπορεί να μεταδοθεί είναι η κολπική, πρωκτική και στοματογεννητική πράξη. Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και από άλλα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα με τα δάχτυλα, τα μάτια και το στόμα.

  • Τα συμπτώματα της λοίμωξης

Στους άνδρες προσβάλλει την επιδερμίδα στη βάλανο του πέους, στην ακροποσθία (πετσάκι) και τον κορμό του πέους. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον πρωκτό ή/και στους γλουτούς.
Στη γυναίκα εντοπίζεται στο αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Από την επιδερμίδα ο ιός μπαίνει μέσα στα νεύρα και παραμένει εκεί διά βίου σε λανθάνουσα κατάσταση (υπάρχει αλλά είναι ανενεργός). Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος και του φάρυγγα.

erpis_gennitikon_organon_zeugari_sexΣυνήθως 3-10 μέρες μετά τη μόλυνση εμφανίζεται ερυθρότητα και μικρές φυσαλίδες γεμάτες με υγρό στην προσβεβλημένη περιοχή, που συνοδεύονται ένα «κάψιμο» και συχνά από φαγούρα. Στις γυναίκες παρατηρούνται και κολπικές εκκρίσεις. Μπορεί να εκδηλωθεί πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκός και σκελετικός πόνος. Οι φυσαλίδες σπάζουν, σχηματίζουν κρούστα και εξελίσσονται σε μικρά έλκη που θεραπεύονται από μόνα τους σε 2-3 εβδομάδες.

  • Η διάγνωσή της

Με βάση το ιστορικό, την εντόπιση και την εικόνα της βλάβης ο ιατρός δεν δυσκολεύεται να θέσει τη διάγνωση. Ωστόσο, είναι φρόνιμο να αναζητά κανείς ιατρική συμβουλή το συντομότερο για δύο λόγους.
Κατά πρώτο λόγο, διευκολύνει τη διάγνωση καθώς στα αρχικά στάδια η εικόνα είναι χαρακτηριστική και κατά δεύτερο τα διαθέσιμα φάρμακα είναι, σαφώς, πιο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται εγκαίρως.

Υπάρχουν και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην διάγνωση όταν υπάρχουν δυσκολίες. Είναι μάλιστα δυνατόν να ταυτοποιηθεί ο ένοχος ιός (HSV-1 ή HSV-2) αλλά αυτό έχει μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον.

  • Θεραπεία του έρπητα γεννητικών οργάνων

Η θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων γίνεται με ειδικά φάρμακα, τα ιοστατικά. Αυτά δεν σκοτώνουν τον ιό, αλλά σταματούν τον πολλαπλασιασμό του. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο ιός δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί, αλλά παραμένει στον οργανισμό σε όλη μας τη ζωή.
Έτσι, στόχος την θεραπείας είναι να ελαττώσει τη διάρκεια του εκάστοτε επεισοδίου, να επιταχύνει την επούλωση και εμμέσως να μικρύνει τη μολυσματική περίοδο, καθώς και να ελαττώσει τον αριθμό των αναζωπυρώσεων ή να τις σταματήσει εντελώς.

Η φαρμακευτική αγωγή για τον ιό του έρπητα πρέπει να αρχίζει τις πρώτες 72 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και καθορίζεται ανάλογα με την ένταση και την έκταση της νόσου, τη συχνότητα των υποτροπών, τη σεξουαλική ζωή του ασθενούς (εάν είναι μονογαμικός ή όχι) και τη γενική υγεία του.

erpis_gennitikon_organon_dailyoneΤα γνωστότερα αντιιικά φάρμακα είναι η ακυκλοβίρη (Zovirax) και άλλα νεότερα αυτής, όπως η βαλακυκλοβίρη (Valtrex) και η φαμκυκλοβίρη (Famvir). Η θεραπεία γίνεται από το στόμα με λήψη χαπιών. Η χρήση αλοιφής έχει μέτρια δραστικότητα στα πρωτογενή επεισόδια και πολύ περιορισμένη στις υποτροπές.
Η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή μειώνει τα συμπτώματα, τη διάρκεια και τη μεταδοτικότητα της λοίμωξης αλλά όχι τη συχνότητα των υποτροπών.
Σε υποτροπιάζοντα επεισόδια έρπη γεννητικών οργάνων (περισσότερα από 6 το χρόνο) πρέπει να γίνεται κατασταλτική αγωγή διάρκειας 6 μηνών με αντιιικά φάρμακα για μείωση της συχνότητας των επεισοδίων.

  • Η συμβολή του ασθενούς στην αντιμετώπιση της λοίμωξης

Πέρα από τις συμβουλές του ιατρού, ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τον εαυτό του λαμβάνοντας κάποια απλά μέτρα:

• Να διατηρεί καθαρή και στεγνή την προσβεβλημένη περιοχή προκειμένου να μην επιμολυνθεί.
• Να χρησιμοποιεί κρύα επιθέματα στο δέρμα ώστε να απομακρύνονται οι εφελκίδες αλλά και να ανακουφίζεται.
• Να μην ακουμπάει τις βλάβες.
• Να πλένει συχνά τα χέρια του, ιδιαίτερα όταν έρχονται σε επαφή με την πληγή.
• Να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή όταν υπάρχει ενεργός λοίμωξη και να περιμένει μέχρι να εξαφανιστεί τελείως.
• Να χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

Υπεύθυνη στάση στο σεξ

Η υιοθέτηση υπεύθυνης στάσης στο σεξ έχει ιδιαίτερη σημασία. Πέρα από την μετάδοση του HSV, η ύπαρξη μιας μικρής πληγής δημιουργεί άριστες συνθήκες μετάδοσης και του ιού HIV που προκαλεί το AIDS. Η χρήση προφυλακτικού ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμφανής βλάβη είναι επιβεβλημένη καθώς, όπως προαναφέρθηκε, είναι δυνατόν ακόμη και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει ενεργός μεταδοτική λοίμωξη.

Δυστυχώς όμως, ούτε το προφυλακτικό μπορεί να προσφέρει απόλυτη προστασία γιατί δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι καλύπτει εξολοκλήρου την περιοχή όπου θα εκδηλωθεί η νόσος ή που θα έρθει σε επαφή με αυτή.

Η λύση θα δοθεί στο μέλλον καθώς η αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού των ερπητοϊών δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εντοπίσουν δυνητικούς στόχους για νέα φάρμακα και παράλληλα να χρησιμοποιήσουν συστατικά του ιού για να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό η υγεία μας, σωματική, ψυχική και ερωτική, είναι στα χέρια μας.

                  

Άλλοι χρήστες διάβασαν επίσης